14 Αυγ 2013

Iστολογώντας...

Πρόσφατα μου ζητήθηκε -για λογαριασμό της εφημερίδας Ελευθεροτυπία- να απαντήσω σε ορισμένα ερωτήματα, σε σχέση με τις εμπειρίες μου, που αφορούν τη διαχείριση του παρόντος ιστολογίου. Οι απαντήσεις δημοσιεύθηκαν ως μία κοινή (με τρεις ακόμη μπλόκερ) συνέντευξη  στο φύλλο της εφημερίδος της 10/08/2013.




Είναι πράγματι μια επανάσταση στην επικοινωνία και την ενημέρωση η μπλοκόσφαιρα ή συνέβαλε στην παραπληροφόρηση;

Το ένα δεν αναιρεί το άλλο! Θα έλεγα δε ότι ισχύουν και τα δύο. Από την άλλη πλευρά, παραπληροφόρηση, συνωμοσιολογία, προπαγάνδα υπήρχαν πάντα, και μάλιστα χωρίς τις πρωτόφαντες δυνατότητες και ελευθερίες έκφρασης, πληροφόρησης και επικοινωνίας που δίνει το διαδίκτυο. Αν υπάρχει ισοζύγιο, είναι, κατά τη γνώμη μου, θετικό.

Τι ιδιαίτερο θεωρείτε ότι προσέφερε στον αναγνώστη/ θεατή ο δικός σας ιστότοπος;

Αυτή την απάντηση μπορεί να την δώσει μόνο ο αναγνώστης, και μάλιστα ο καθένας από τη σκοπιά του. Γράφω μόνο όταν έχω κάτι να πω και το εκφράζω με ειλικρίνεια και χωρίς φανατισμό. Προσέχω τη γλώσσα που χρησιμοποιώ, «βασανίζω» τα επιχειρήματα μου, δεν γράφω για να κολακέψω τις απόψεις κάποιου ακροατηρίου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Μετά από χρόνια εμπειρίας και πειραματισμών  στο διαδίκτυο, τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο;

Η χυδαιότητα που εκδηλώνεται ως «κουτσαβακισμός» της ανωνυμίας.





Πολλοί θεωρούν το διαδίκτυο ως μέσο των νέων. Είσαστε σίγουροι ότι οι νέοι απομακρύνονται πέρα από συγκεκριμένους χώρους κοινωνικής διαδικτύωσης; Ποιο είναι το προφίλ των επισκεπτών σας;

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για τίποτα, πολλώ μάλλον δε για τις συνήθειες και τις πρακτικές των νεότερων. Υποθέτω ότι σημαντική μερίδα των νέων χρησιμοποιεί και άλλες εκφάνσεις και δυνατότητες του διαδικτύου, πέραν των κοινωνικών δικτύων (έρευνα, ενημέρωση, επιχειρηματικές δραστηριότητες κ.α.), είναι όμως σαφές ότι οι νεότερες γενιές βιώνουν την κοινωνικότητα τους σε πολύ μεγάλο βαθμό ηλεκτρονικά. Αυτού του τύπου η κοινωνικότητα, αν και την κατανοώ εν μέρει, δεν με αφορά προσωπικά. Το προφίλ των επισκεπτών-αναγνωστών μου δεν μου είναι απολύτως ξεκάθαρο, αλλά φαίνεται πως πρόκειται κυρίως για ανθρώπους της γενιάς μου: 40-45ρηδες.

Μια συμβουλή στους νέους μπλόκερ;

Δεν νομίζω ότι είμαι σε θέση να δίνω συμβουλές.
Aν όμως, η απάντηση στην ερώτηση σας ήταν υποχρεωτική, θα έλεγα: να μην αφίστανται της προσωπικής τους αλήθειας.

Θα θέλατε να μας προτείνετε 3 αξιόλογους, κατά τη γνώμη σας, ιστότοπους (πάσης φύσεως)

Nicorestis
Προσωπικό ιστολόγιο του καλού φίλου και συναδέλφου Βαγγέλη Πάλμου, που αν και γιατρός είναι, κατά τη γνώμη μου ένας από τους δύο-τρεις πιο σημαντικούς θεωρητικούς του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα. Μπορεί η πολιτική του άποψη να μην με βρίσκει πάντα σύμφωνο, αλλά η ευκρίνεια των θέσεων, η δόμηση της επιχειρηματολογίας, η ποιότητα του λόγου και το βιτριολικό χιούμορ κάνουν τα κείμενα του πάντοτε ενδιαφέροντα.

Οld Boy
Άλλο ένα προσωπικό ιστολόγιο από έναν παλαίμαχο μπλόκερ που γράφει με το ψευδώνυμο Old Boy.  Ποιητική ματιά, μαχητική διάθεση, αμεσότητα που σπάνια συναντά κανείς στον γραπτό λόγο.

Είναι το ιστολόγιο του δημοσιογράφου Νίκου Ξυδάκη. Μπορεί η κοινωνική οπτική και οι πολιτικές τοποθετήσεις του ΝΞ να είναι πολύ κοντά στις προσωπικές μου, αλλά δεν είναι αυτός ο (βασικός) λόγος για την επιλογή μου. Ο ΝΞ είναι, εκτιμώ, ο καλύτερος «γραφιάς» στον ελληνικό τύπο και την μπλοκόσφαιρα. Πραγματικός μάστορας του λόγου,  βαθύς γνώστης του μακραίωνου ήθους της ελληνικής γλώσσας, είναι ο άνθρωπος του οποίου τα κείμενα ...«ζηλεύω» συνηθέστερα από οιουδήποτε άλλου. 

2 σχόλια:

  1. Κάτι τέτοια γράφεις και κοκκινίζω...Απλά είμαι φιλελεύθερος...μέχρι νεωτέρας!
    Να'σαι καλά φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βαγγέλη μου το μέχρι νεωτέρας μου άρεσε και το περίμενα από σένα!!!!!(ευχαριστώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή