14 Οκτ 2012

Διαρθρωτικό αλαλούμ: Το κουβάρι της Αριάδνης (Being John ...Vroutsis)

Όταν δεν θες να λύσεις ένα πρόβλημα, φτιάξε μια επιτροπή.
Βρετανικό ρητό

Επιτροπή: μια ομάδα ανθρώπων που από μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, αλλά σαν ομάδα μπορούν να αποφασίσουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει.
Fred Allen (Αμερικανός κωμικός)

H είδηση, ότι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν απογράφηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα των λεγόμενων «συντάξεων μαϊμού», το ενδεχόμενο, δηλαδή, τα ευρισκόμενα σε τραγική οικονομική κατάσταση ασφαλιστικά ταμεία να χορηγούν αντιστοίχως δεκάδες χιλιάδες συντάξεων σε, από καιρού αποδημήσαντα εις Κύριον ή και ανύπαρκτα ενδεχομένως (τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί στη χώρα αυτή) πρόσωπα, με εικαζόμενο κόστος άνω των 400 εκ. ευρώ ετησίως, και μάλιστα όταν νέες οδυνηρές (και αναδρομικές) μειώσεις του ύψους των χορηγούμενων συντάξεων (σε κανονικούς-υπαρκτούς δικαιούχους) πρόκειται να ανακοινωθούν και να ψηφισθούν σύντομα. Η αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων υπήρξε ακαριαία και ρηξικέλευθη: με μεταρρυθμιστικό οίστρο και πολιτική παρρησία εξήγγειλε την άμεση θεσμοθέτηση μιας επαναστατικής «διαρθρωτικής» αλλαγής με την κωδική ονομασία «Αριάδνη». Από τούδε και στο εξής όλοι οι υπήκοοι της ελληνικής επικράτειας θα υποχρεούνται στη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης για κάθε μεταβολή της οικογενειακής τους κατάστασης και ο εκάστοτε συμβολαιογράφος θα ενημερώνει (με το ...αζημίωτο, φυσικά) ηλεκτρονικά για τις μεταβολές την ΗΔΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ, τον ΕΟΠΥΥ και τη γενική γραμματεία  πληροφορικών συστημάτων του υπουργείου οικονομικών. Όπως αντιλαμβάνεσθε ο «κάθε κατεργάρης θα κάτσει πλέον στον πάγκο του» και ουδείς θα μπορεί να «λυμαίνεται» τα πολύπαθα και κοντο-«κουρεμένα» ασφαλιστικά μας ταμεία.

Η επικοινωνιακή προσπάθεια να εμφανισθεί η ανωτέρω πρωτοβουλία ως «εκσυγχρονιστική τομή» και παράκαμψη της αναποτελεσματικής κρατικής γραφειοκρατίας μόνο ως αμφιβόλου ποιότητος χιούμορ μπορεί να εκληφθεί. Στην πραγματικότητα στην υφιστάμενη κρατική γραφειοκρατία προστίθεται -υποχρεωτικά- και η ιδιωτική. Μια μονοπωλιακή κρατική δραστηριότητα μεταφέρεται -με τους ίδιους μονοπωλιακούς όρους- σε μία ομάδα ιδιωτών επαγγελματιών, που τυγχάνει να αποτελούν το πιο περίκλειστο (με όρους.... βυζαντινής συντεχνίας) από όλα τα κλειστά επαγγέλματα, που δε λεν να ανοίξουν με τίποτα. Πρόκειται για λογική και πρακτική διοικητικά επιβαλλόμενης και κοστολογημένης δημιουργίας κύκλου εργασιών εκ του μηδενός προς όφελος μιας επαγγελματικής ομάδας (και εις βάρος του συνόλου) αντίστοιχης των ...μπιρμπίλειων ενεργειακών πιστοποιητικών. Είναι να απορεί κανείς, πως αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο μετατροπής των συμβολαιογράφων σε ληξίαρχους δεν την εφαρμόζει κανένα άλλο κράτος στον κόσμο. ...Κουτόφραγκοι.

Από την άλλη, και για είναι κανείς δίκαιος, θα πρέπει να παραδεχθεί, ότι η εν λόγω απόφαση έχει τη γενναιότητα της ειλικρίνειας: το ελληνικό κράτος δια μίας κορυφαίας θεσμικής και πολιτικής του έκφρασης (ενός υπουργού) παραδέχεται, ότι παρά τους 600-700-800 ;;; χιλιάδες υπαλλήλους του (μάλλον ουδείς γνωρίζει ακριβώς) και τις εκατοντάδες αρμόδιες, συναρμόδιες, αλληλοσυμπληρούμενες, αλληλοεπικαλυπτόμενες και αλληλοαναιρούμενες υπηρεσίες του-ή ενδεχομένως λόγω όλων αυτών-, αδυνατεί να βεβαιώσει τις γεννήσεις, τους θανάτους, τους γάμους, τα διαζύγια των πολιτών του και να ενημερώσει γι΄αυτά, τα πολυδαίδαλα, πολυπλόκαμα, μεταξύ τους ασύμβατα και εν γένει «ασυνεννόητα» πληροφοριακά του συστήματα. Εν έτει ...2012.

Είναι επίσης καταφανώς άδικη  η κριτική που ασκείται σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, ότι αποδέχονται αναντίρρητα και υποταγμένα τις αξιώσεις των επιτελών και των κλιμακίων της τρόϊκας. Μπορεί μεν η στρατηγική της περίφημης εσωτερικής υποτίμησης να υπηρετείται με θρησκευτική ευλάβεια, μπορεί οι μισθοί (για όσους ακόμη εργάζονται)  και οι συντάξεις να περικόπτονται (για τελευταία φορά) ανά τρίμηνο, μπορεί να έχει επιβληθεί κάθε πιθανός (και απίθανος) φόρος, μπορεί το εργατικό δίκαιο οσονούπω να καταργηθεί από τα προγράμματα σπουδών των νομικών σχολών της χώρας, μπορεί οι προνοιακές δομές να υποκαθίστανται από τις «φιλανθρωπικές» δραστηριότητες ραδιοφωνικών σταθμών και ΜΚΟ, αλλά η μάχη δίδεται εκεί που πρέπει. Και εκεί η διαπραγμάτευση είναι ...«σκληρή». Σιγά μην ολοκληρώσουμε το κτηματολόγιο και  διευκρινήσουμε τις χρήσεις γης, σιγά μην δημοσιεύσουμε στο διαδίκτυο τις επιδόσεις των εφοριών, σιγά μην αντικαταστήσουμε τους διευθυντές των εφοριών που δεν πιάνουν τους στόχους, σιγά μην καταργήσουμε τον κώδικα βιβλίων και στοιχείων, σιγά μην τοποθετήσουμε μόνιμο γενικό γραμματέα φορολογικών θεμάτων, σιγά μην καταργήσουμε τις πληρωμές στις εφορίες για να απελευθερώσουμε υπαλλήλους για ελέγχους, σιγά μην αξιοποιήσουμε τις λίστες των μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία (που αποκτήθηκαν....παρανόμως άλλωστε), σιγά μην φτιάξουμε σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών, σιγά μην επιβάλουμε ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισροών εκροών σε όλα τα στάδια της διακίνησης των καυσίμων, σιγά μην πατάξουμε το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο (...και πως θα κάνουν σώου οι φουσκωτοί μελανοχίτωνες πουλώντας αγελαίο τσαμπουκά στους μελαμψούς μικροπωλητές;), σιγά μην καταργήσουμε την ελάχιστη αμοιβή των ενεργειακών επιθεωρητών και την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για την υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων, σιγά μην καταργήσουμε τους φόρους υπέρ τρίτων, σιγά μην εφαρμόσουμε (πραγματικά) τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, σιγά μην μηχανοργανώσουμε τα νοσοκομεία, σιγά μην αξιολογήσουμε (εσωτερικά και εξωτερικά) τα πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως προβλέπει ο νόμος.

                                                                      ΟΧΙ

Σε αυτά θα αντισταθούμε, θα κωλυσιεργήσουμε, θα διαπραγματευθούμε, θα πετάξουμε τη μπάλλα στην εξέδρα, θα εκδώσουμε υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα, ερμηνευτικές εγκυκλίους, θα εξαιρέσουμε υποπεριπτώσεις, θα βάλουμε αστερίσκους, θα συστήσουμε επιτροπές εμπειρογνωμόνων που θα ...εξετάσουν το ζήτημα.
 Ότι προστατεύει και αναπαράγει άχρηστη, παραλυτική, σαδιστική γραφειοκρατία (κρατική και εσχάτως και ...ιδιωτική), ότι συντηρεί θυλάκους παρασιτισμού, ότι διαιωνίζει οργανωμένα και καλο-λαδωμένα δίκτυα συμφερόντων και εξυπηρετήσεων, αποτελεί μέρος των ιερών και των οσίων της φυλής.
Εκεί,.. μάλιστα,... θα αντισταθούμε.

Η σύγχρονη Αριάδνη δεν σκοπεύει να βοηθήσει τον Θησέα (πολίτη) να βγει από τον λαβύρινθο. Τον δένει με τον μίτο της και τον παραδίδει βορά στον αγαπημένο της (γραφειοκράτη) Μινώταυρο...


Υ.Γ. Κατά την ταπεινή μου γνώμη η είδηση της εβδομάδας δεν ήταν η μουντή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου. Ήταν η μεταφορά των εδρών της ΦΑΓΕ και της Coca-Cola Hellenic σε Λουξεμβούργο και Ελβετία αντίστοιχα, κάτι που ίσως σχετίζεται και με μερικά από όσα εκτέθηκαν ανωτέρω. Άσχετα αν, προφανώς και δεν πρόκειται για τους σημαντικότερους λόγους.

3 σχόλια:

  1. Μόνο μία διαφωνία με το κείμενό σου φίλε:το Ελληνικό κράτος δεν παραδέχεται την αποτυχία του να διαχωρίσει τους ζωντανούς απ΄τους νεκρούς,αλλά-ως συνήθως-την αφήνει να εννοηθεί...

    ΥΓ: μήπως παρεκκλίνεις επί το φιλελεύθερον εσχάτως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόσο, μα τόσο, θλιβερά εύστοχος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα. Για την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στα συμβόλαια (προσοχή, ακόμη κι από την πλευρά του πωλητή (που στο κάτω-κάτω ξέρει τι πουλάει) μάλωνα με συναδέλφους από τον καιρό που έκανα άσκηση. Η μόνιμη απάντηση -ακόμα κι από αριστερούς συνδικαλιζόμενους δικηγόρους, που έδιναν υποτίθεται μάχες εναντίον αδικιών σε άλλα μέτωπα- ήταν: "έτσι κατοχυρώνεται η δικηγορική ύλη". Η λεγόμενη δικηγορική ύλη ήταν και παραμένει για τους δικηγόρους ακαταμάχητο επιχείρημα. Ακόμη και καλοπροαίρετοι άνθρωποι δεν διανοούνται να το δουν ως συντεχνιασμό.

    Για το Κτηματολόγιο: Ένας λόγος που δεν μπορεί να προχωρήσει ομαλά η κτηματογράφηση είναι το ότι έχει γίνει και εκεί μετάθεση της πράξης από το κράτος στον πολίτη. Δηλαδή, αντί να αξιοποιηθούν τα βιβλία των υποθηκοφυλακείων ως βάσεις δεδομένων και να γίνει η κτηματογράφηση βάσει αυτών,υποχρεώνεται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να υποβάλει αίτηση εγγραφής στο Κτηματολόγιο προσκομίζοντας εκείνος τίτλους και πιστοποιητικά, με όλο τον κίνδυνο έλλείψεων και λαθών που αυτό συνεπάγεται. Παρεμβάλλεται δηλαδή μια άχρηστη, με κόστος για τον πολίτη διαδικασία, προκειμένου να συγκεντρωθούν -υποτίθεται- στοιχεία που είναι ήδη καταχωρημένα στα βιβλία των υποθηκοφυλακείων -αυτή είναι η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή