31 Αυγ 2011

Ιατρική συνδικαλιστική αφύπνιση: Yπερκινητικότητα και πολυπραγμοσύνη


Δημοσιεύω το κείμενο αυτό εν'όψει της έκτακτης πανιατρικής συγκέντρωσης του Ι.Σ.Α. στις 03/09 (όπου λόγω ανωτέρας βίας δεν θα μπορέσω να παραστώ) και της προκυρηχθείσας από τον Π.Ι.Σ.για τις 8-9/9 48ωρης πανελλαδικής πανιατρικής απεργίας, προκειμένου να μοιραστώ ορισμένες σκέψεις με τους συναδέλφους.  Οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων των ιατρικών συλλόγων τον περασμένο Ιούλιο έγιναν σε ένα κλίμα πρωτοφανούς αναστάτωσης του ιατρικού κόσμου από τις επερχόμενες αλλαγές στο χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας, από την προ των θυρών έναρξη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, την λεγόμενη "απελευθέρωση" του ιατρικού επαγγέλματος (με την κατάργηση του περιορισμού της κατοχής του 51%  από ιατρούς των μετοχών διαγνωστικών κέντρων και άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας), τις προωθούμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ενδεχόμενη δραστική μείωση των κλινών του ΕΣΥ, τις συζητούμενες αλλαγές στον τρόπο λήψης των ιατρικών ειδικοτήτων. Είχαν προηγηθεί οι χωρίς προηγούμενο κινητοποιήσεις μεγάλου μέρους της ιατρικής κοινότητας το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, που προσέλαβαν μάλιστα πρωτόγνωρα για τον ιατρικό κόσμο ακτιβιστικά χαρακτηριστικά με μεγάλες πορείες και καταλήψεις. Παρ'όλα αυτά η συμμετοχή των ιατρών στις εκλογές ανάδειξης των εκπροσώπων τους δεν έδειξε κάποια αξιοσημείωτη αύξηση.







Πρέπει να ομολογήσουμε ότι η συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΙΣΑ (του οποίου είμαι μέλος και τα δρώμενα παρακολουθώ) συνδυάσθηκε με μια αξιοσημείωτη αύξηση της κινητικότητας και της προς τα έξω παρουσίας του συλλόγου. Εξεδόθη πραγματικός καταιγισμός δελτίων τύπου, δόθηκαν  
συνεντεύξεις τύπου, συνεντεύξεις σε συγκεκριμένα έντυπα, έγιναν και δημοσιοποιήθηκαν διαβήματα στις διοικήσεις ταμείων, έγινε συνάντηση με τον υπουργό υγείας και επιπροσθέτως του απεστάλη εκτενές υπόμνημα με τις θέσεις του συλλόγου, έγινε προσπάθεια συντονισμού με τον μετά από καιρό αφυπνισθέντα Π.Ι.Σ. και όλα αυτά μέσα στον Αύγουστο. Στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο έλαβα (όπως φαντάζομαι όλοι οι συνάδελφοι) δεκάδες ηλεκτρονικά μηνύματα εντός του τελευταίου μηνός, που ενημέρωναν για τις κινήσεις, τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες του συλλόγου. Ενδεικτικά αναφέρω θέματα που αφορούσαν τα μηνύματα που λάβαμε: θέσεις του συλλόγου για τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης, για την εκχώρηση κλινών του ΕΣΥ σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για τον αποκλεισμό ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, πληροφορίες για τους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ, ενημερώσεις για την εισήγηση του Ι.Σ.Α. στην έκτακτη γενική συνέλευση του Π.Ι.Σ., για την συνάντηση εκπροσώπων του με τον υπουργό υγείας και για υπόμνημα που του απεστάλη, για χορήγηση δανείων από τον ΕΤΑΑ, για έγγραφο που απευθυνόταν στους βουλευτές  σε σχέση με την "απελευθέρωση" του ιατρικού επαγγέλματος, για έγγραφο προς τον υπουργό εργασίας σε σχέση με τον καταρτισμό της νέας λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, πρόσκληση εθελοντικής συμμετοχής συναδέλφων στην κινητή ιατρική μονάδα του χαμόγελου του παιδιού. 


Η δραστηριότητα αυτή του ΔΣ του συλλόγου είναι εντυπωσιακή, δείχνει τη διάθεση του να προσπαθεί να παρεμβαίνει  συνεχώς στα θέματα που απασχολούν τους ιατρούς και επικοινωνιακά δίνει ένα στίγμα μαχητικότητας, νομίζω όμως ότι ορισμένες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες πρέπει να σχεδιάζονται πιο προσεκτικά και κυρίως να γίνει ιεράρχηση των θεμάτων που είναι σοβαρότερα και των μαχών που πρόκειται να δοθούν,  να σχεδιασθούν στρατηγικές και να εξετασθούν εναλλακτικά σενάρια. 
Εξηγούμαι: στο έγγραφο π.χ. που απεστάλη στον υπουργό εργασίας για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αναφέρεται:"Με το παρόν εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των γιατρών μελών μας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε το αίτημα του Ι.Σ.Α. να ενταχθούν στην κατηγορία των «βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων» οι ιατροί που ασκούν χειρουργικές ειδικότητες. Το αίτημα αυτό σας καταθέτουμε όχι για λόγους που αφορούν στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων των μελών μας, αλλά και γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι όροι και συνθήκες απασχόλησης των ιατρών με χειρουργική ειδικότητα (π.χ. Χειρουργοί, Παιδοχειρουργοί, Χειρ. Θώρακος κλπ) στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας, είναι ολοένα και περισσότερο επιδεινούμενες, επικίνδυνες, μολυσματικές (ηπατίτιδα, aids), υπερβολικά στρεσογόνες και αναμφίβολα επηρεάζουν αρνητικά το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής, ενώ αυξάνουν τη νοσηρότητα αυτής της κατηγορίας επαγγελματιών – επιστημόνων. Είμαστε στη διάθεση σας προκειμένου να σας εκθέσουμε από κοντά τους προβληματισμούς μας και να ζητήσουμε την περαιτέρω συνεργασίας του Υπουργείου σας για την επίτευξη της κατάρτισης μίας δίκαιης νομοθεσίας για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι το αίτημα μας είναι δίκαιο και εύλογο λαμβανομένου υπ’ όψιν του Σχεδίου που κατέθεσε η αρμόδια Επιτροπή, αλλά και την πρόταση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων, βάσει των οποίων κατατάσσονται στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων επαγγέλματα όπως για παράδειγμα οι Μαίες που σωστά έχουν ενταχθεί, σημειωτέων ότι συνεπικουρούν στην ιατρική χειρουργική πράξη που εκτελούν οι μαιευτήρες – γυναικολόγοι, οι οποίοι και εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο μεταδοτικών νοσημάτων". http://isathens.wordpress.com/2011/08/03/%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9-%CF%83-%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1/

Η γνώμη μου είναι ότι το αίτημα υποβάλλεται με λανθασμένο τρόπο. Υπάρχουν δύο πιθανές στρατηγικές συνδικαλιστικής διεκδίκησης στο εν λόγω ζήτημα με τη δική της λογική η κάθε μία: ή πας μαξιμαλιστικά ζητώντας την ένταξη όλων των ιατρών στην λίστα και βλέπεις στην πορεία τι θα βγει στην διαπραγμάτευση (αν υποθέσουμε ότι θα γίνει διαπραγμάτευση) ή προσεγγίζεις το ζήτημα πιο "υπεύθυνα" εξετάζοντας με εμπεριστατωμένο τρόπο ποιοι γιατροί θα έπρεπε να μπουν στην λίστα αυτή (μήπως π.χ. οι νοσοκομειακοί;) και όχι ισοπεδωτικά χειρουργοί in -παθολόγοι εργαστηριακοί out, γιατί δεν είναι κατανοητό γιατί λ.χ. είναι βαρέα και ανθυγιεινή η εργασία ενός ιδιώτη οφθαλμιάτρου και δεν είναι ενός νοσοκομειακού παιδιάτρου που εξετάζει στην εφημερία του μερικές εκατοντάδες παιδιά ή αν θέλετε βάλτε στο παράδειγμα έναν ΩΡΛ και έναν παρεμβατικό καρδιολόγο (άποψη μου βέβαια είναι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενταχθεί οιοσδήποτε γιατρός στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα). 


Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι συνθήκες που δημιουργούνται από τον συνδυασμό της οικονομικής κρίσης, του ιατρικού υπερπληθωρισμού και των απαιτήσεων των μνημονίων  και του μεσοπρόθεσμου ενδέχεται να οδηγήσουν σημαντικό ποσοστό των συναδέλφων στον επαγγελματικό αφανισμό. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες οφείλουν πέραν της μαχητικότητας να δείξουν οξυδέρκεια και να εστιάσουν σε αυτή τη φάση το σχεδιασμό και τη δράση τους στην υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των μειζόνων: συλλογικές και μόνον συλλογικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥδικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους τους ιατρούς, ισοτιμία υπογραφής, προάσπιση του αριθμού των κλινών των δημοσίων νοσοκομείων, εξόφληση των ιατρών από τα ταμεία. Σημαντικότερο δε όλων είναι η εξεύρεση της πολιτικής αλλά και της νομικής φόρμουλας που θα επέτρεπε στους συλλόγους να επιβάλλουν τις συλλογικές συμβάσεις και να αποτρέψει τις ατομικές. Επίσης πρέπει να εξετασθεί και, κατά τη γνώμη μου, τάχιστα να προχωρήσει η επαγγελματική-συνδικαλιστική οργάνωση των συναδέλφων ανά ειδικότητα για να παλέψουν από κοινού τα ζητήματα που αφορούν την ειδικότητα τους. Τίποτα βέβαια δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση ενός εκάστου εκ των συναδέλφων. Μακάριους, απαθείς και κατά μόνας το τσουνάμι θα μας σαρώσει όλους λίγο-πολύ.

8 σχόλια:

  1. Για το νέο νομοσχέδιο
    http://tvxs.gr/news/%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%83%CF%85-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μερικά πρώτα σχόλια για το κατατεθέν σχέδιο νόμου του υπουργείου υγείας:
    Yπάρχουν ορισμένα θετικά σημεία ενδεικτικά: η δημιουργία Δικτύου Μονάδων Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης στο ΕΣΥ, η σύσταση ενιαίου Εθνικού Μητρώου δικαιούχων επιδομάτων, η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την υπηρεσία υπαίθρου, η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων όπως η έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος και η χορήγηση τίτλου ειδικότητας στον ΠΙΣ.
    Το βασικό όμως ζήτημα είναι η δυνατότητα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών να εκτελούν ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ (κατόπιν σχετικής έγκρισης των ΔΣ των νοσοκομείων που σημειωτέον δεν είναι καθόλου αυτονόητη και πάντως όχι για όλους τους συμβεβλημένους αδιακρίτως).
    3 προφανείς στόχοι της ρύθμισης:
    α) Διάσπαση των ιατρών με τους νοσοκομειακούς εναντίον των "παρείσακτων" ιδιωτών.
    β) Κίνητρο-τυράκι για τους ιδιώτες να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, με τις πιθανότατα χαμηλότατες αμοιβές που θα λαμβάνουν.
    γ) Μακροπρόθεσμα σημαντική μείωση του αριθμού των ιατρών του ΕΣΥ, τα νοσοκομεία σταδιακά θα μετατραπούν σε doctors' hospitals ιδιωτών. Προ μερικών λεπτών παρακολούθησα τον υπουργό υγείας στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ να δηλώνει ότι τα προσεχή χρόνια δεν θα προσληφθεί ούτε ένας ιατρός στο ΕΣΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aφού σου ευχηθώ "καλορίζικο το blog" και "χρόνια πολλά για χθες" (σε πήρα τηλ.),θα σημειώσω επιγραμματικά πως η αποχή των ιατρών από τις εκκλήσεις του συνδικαλιστικού τους φορέα,είναι απόλυτα δικαιολογημένη.Επ'αυτού θα επανέλθω αναλυτικότερα σε μελλοντική ανάρτηση.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση για το πόσοι είναι οι συμβεβλημένοι με τα Ταμεία γιατροί, σήμερα. Κάποιοι σύλλογοι μιλούν για 40.000. Ο ίδιος ο ΠΙΣ τους υπολογίζει σε 30.000, το ΥΥΚΑ λιγότερους (περίπου 26.000) και γενικώς επικρατεί το μπάχαλο, όπως και με την απογραφή των Δ.Υ. – κανείς δεν ξέρει πόσοι πραγματικά είναι. Το γεγονός από μόνο του είναι απογοητευτικό. Ο ακριβής αριθμός των συμβεβλημένων ιατρών με τα 3 Ταμεία, είναι εξαιρετικά εύκολο να διαπιστωθεί από τις ηλεκτρονικές βάσεις των Ταμείων που περιέχουν αυτά τα δεδομένα (και αν δεν έχουν ενημερωθεί, είναι εύκολο να γίνει). Μια απλούστατη σύγκριση των δεδομένων θα διαγράψει τις διπλοεγγραφές και βουά λά!! Γιατί συνεχίζουμε να αποκρύπτουμε ότι πολλοί ιατροί κατέχουν συμβάσεις και με τα τρία Ταμεία και έτσι πλασματικά αυξάνεται ο αριθμός τους;

    Επιμένουμε να προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε την Κοινωνία στο χαμηλό αντίτιμο της επίσκεψης. Οι ασφαλισμένοι δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό. Περισσότερο τους ενδιαφέρει να συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και αν δεν έχουν χρήματα, να μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες δωρεάν, με ποιοτικά κριτήρια από το Δημόσιο Σύστημα.
    Οι ασφαλισμένοι θα ευαισθητοποιηθούν πραγματικά όταν ανακοινωθεί από το ΥΥΚΑ αντίτιμο επίσκεψης που θα καταβάλλουν οι ίδιοι. Και αυτό θα γίνει ως αντιστάθμισμα της χαμηλής αποζημίωσης των ιατρών. Τότε θα ξεσηκωθούν οι ασφαλισμένοι και … θα ησυχάσουν (για λίγο καιρό) οι ιατροί!...

    Νομίζω ότι οι στόχοι δεν πρέπει να ξεφεύγουν από τα ρεαλιστικά δεδομένα του σημερινού πτωχευμένου ελληνικού Κράτους – δηλαδή:
    1.- Καθολική και αυστηρά ελεγχόμενη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ηλεκτρονική αποτύπωση εξετάσεων και παραπομπών από όλους τους ιατρούς, ανεξαρτήτως ύπαρξης ή όχι συμβάσεως με τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό διασφαλίζει την ελεύθερη επιλογή του ιατρού από τον ασφαλισμένο, με την αυτονόητη υποχρέωση του τελευταίου να πληρώνει τον ιατρό του στο ύψος που εκείνος ορίζει, αν δεν υπάρχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Αυστηρός έλεγχος φοροδιαφυγής με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να φτάσουν έως την αφαίρεση άδειας λειτουργίας.
    2.- Αντιμισθία των συμβεβλημένων ιατρών στα σημερινά εξαγγελθέντα επίπεδα (περίπου 1000€ μικτά), με ταυτόχρονη καθιέρωση συμμετοχής των ασφαλισμένων. Αυστηρός προγραμματισμός των ραντεβού μέσω του 184 και έως 15 ασφαλισμένους για 5ωρη εργασία στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ, σαφώς προσδιορισμένη χρονικά. Με αντίτιμο 5€ εκ μέρους του ασφαλισμένου, αυτό συνεπάγεται 1500€ επιπλέον της κρατικής αντιμισθίας. Μετά την 5ωρη εργασία στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ, ο ιατρός να δύναται να λειτουργεί αυστηρά ιδιωτικά. Ο ασφαλισμένος θα πληρώνει το αντίτιμο που ορίζει ο ιατρός (με απόδειξη). Γιατί να επιλέξει κάτι τέτοιο ο ασφαλισμένος; Διότι άλλο ο περιορισμένος χρόνος των max. 20 λεπτών στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ και άλλο η λεπτομερειακή εξέταση στο ελεύθερο χρονικά πλαίσιο του ιδιωτικού ιατρείου.
    3.- Καθιέρωση πανελλαδικού λειτουργικού ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της υγείας των ασφαλισμένων, παράλληλα και ως αναπόσπαστο στοιχείο της ηλεκτρονικής διάγνωσης/συνταγογράφησης. Ενημερωμένος ηλεκτρονικός φάκελος ασφαλισμένου σημαίνει απλά μείωση επαναλαμβανόμενων εξετάσεων, άμεση ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του ασφαλισμένου, ληφθεισών αγωγών, αλλεργιών, πρόσφατα αποτελέσματα εξετάσεων άλλων ειδικοτήτων ή συναδέλφων κλπ.

    Αντί λοιπόν να αεροβατούμε, νομίζω ότι καλύτερα να επικεντρωθούμε στα όποια καλά του σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ (ελάχιστα ομολογουμένως, έτσι όπως ερασιτεχνικά το σχεδίασαν) και να προσφέρουμε τεχνογνωσία για την βελτίωση του. Η στείρα αντιπαράθεση δεν θα βοηθήσει κανένα. Δημιουργικές προτάσεις, ίσως πείσουν και την Κοινωνία ότι στόχος μας είναι ένα βελτιωμένο σύστημα υγείας. Το αυτί της Κυβέρνησης δεν ιδρώνει με κινητοποιήσεις επαγγελματικών ομάδων, ειδικά σήμερα που μετράνε ημέρες με τον Προκρούστη ΤΡΟΪΚΑ να «τεντώνει» και να «κόβει». Αν θέλουμε λοιπόν συμμάχους, θα τους βρούμε στην Κοινωνία και μόνο όταν επιτέλους αποκαταστήσουμε τις κακές μας σχέσεις με τους ασφαλισμένους – ασθενείς μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μανώλη, η πρόταση σου είναι ρεαλιστική και έντιμη.

    Ξανακαταγράφω εδώ την παλαιότερη δική μου πρόταση.

    http://iatriko-forum.blogspot.com/2011/04/blog-post_18.html

    Eίναι ευθύνη των ιατρικών εταιρειών να προετοιμάσουν διαγνωστικούς και θεραπευτικούς αλγορίθμους για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και παραπεμπτικών. Πρέπει να αποσυνδεθεί το δικαίωμα της συνταγογράφησης από την αμοιβή της επίσκεψης. Καμία αμοιβή του ιατρού από τα Ταμεία δεν χρειάζεται. Όλοι οι ιατροί ιδιαίτερα στην εποχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα (και μάλιστα σε εξαμηνιαία ή τριμηνιαία βάση με 3 ή 6 μηνιαίες συνταγές) και να δίνουν παραπεμπτικά εφόσον ακολουθούν τα προαναφερθέντα πρωτόκολλα-αλγορίθμους και να ελέγχονται για αυτό. Οι ιατροί αμείβονται από τους ασθενείς (στο 90% των ασθενών και με εξαμηνιαία συνταγογραφία δεν απαιτούνται πλέον των 2 επισκέψεων τον χρόνο ), εκδίδουν υποχρεωτικώς απόδειξη, το κράτος εισπράττει κανονικά τους φόρους και ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τους ασθενείς με όποιο ποσό κρίνει ότι πρέπει να τους αποζημιώσει. Καθαρά, έντιμα, διαυγέστατα, σταματά η ταλαιπωρία των ασθενών, οι ουρές, η τεχνητή και ανόητη ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών (στήνεται η γιαγιά κάθε μήνα στην ουρά για να γράψει μια συνταγή), καταπολεμάται η περίφημη φοροδιαφυγή των γιατρών, και τέλος μειώνεται το κόστος για τα ταμεία. Πρέπει με δυο λόγια να διαχωρισθεί πλήρως ο δημόσιος από τον ιδιωτικό τομέα στην υγεία και ομοίως και οι εργασιακές σχέσεις με την καθιέρωση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για νοσοκομειακούς, πανεπιστημιακούς, στρατιωτικούς ιατρούς καθώς και τους ιατρούς του ΙΚΑ με αμοιβές ανάλογες του μέσου όρου των συναδέλφων τους των χωρών της Ε.Ε. Δεν μπορεί το κόστος λειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να μεταφερθεί στα ιδιωτικά ιατρεία με εξευτελιστικές αμοιβές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Υγείας και Εργασίας εν'όψει της έναρξης λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

    http://www.yyka.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/702-praktika-koinhs-synenteykshs-typoy-ypoyrgwn-yyka-yeka-gia-ton-eopyy

    ΑπάντησηΔιαγραφή