5 Σεπ 2011

Ουκ αν λάβοις

Αποστέλλονται, λέει η ειδησεογραφία, εντός των επομένων ημερών τα «πολυεκκαθαριστικά» σημειώματα της εφορίας (πως λέμε πολυμίξερ, πολυεργαλείο κτλ) προς τους πολίτες που ενσωματώνουν τρεις διαφορετικές φορολογικές υποχρεώσεις: την έκτακτη εισφορά για ετήσια εισοδήματα του 2010 άνω των 12.000 ευρώ (!!!), η οποία βέβαια αποχαρακτηρίστηκε από έκτακτη πιθανώς για λόγους συνταγματικότητας και νομίζω ότι βαπτίσθηκε εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης (και θα ισχύσει για τα 4 προσεχή έτη τουλάχιστον), εισφορά στους κατόχους οχημάτων υψηλού κυβισμού (άσχετα από τον χρόνο κτήσης τους), καθώς και ένα είδος κεφαλικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες (είναι στα όρια του ποινικού αδικήματος η εν λόγω ιδιότητα στην χώρα μας), ο λεγόμενος και φόρος επιτηδεύματος, τον οποίο μάλιστα οφείλουν να καταβάλουν και οι εργαζόμενοι με τα περίφημα μπλοκάκια. Θα ακολουθήσει σύντομα η αποστολή σημειωμάτων για το ΕΤΑΚ για δύο αν δεν απατώμαι έτη (αφορούν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω του ιλιγγιώδους ποσού των 200.000 ευρώ, από 400.000 ευρώ που ήταν παλαιότερα). Είχε προηγηθεί η φαρσοκωμωδία με τον Φ.Π.Α.-sudoku στην εστίαση (εύστοχος τίτλος της ελευθεροτυπίας), με διάφορες εκδοχές και σενάρια: άλλος στα εστιατόρια, άλλος στα εστιατόρια των ξενοδοχείων, άλλος στα delivery γεύματα, άλλος στο κομμάτι της σίτισης των all inclusive πακέτων των ξενοδοχείων , άλλος για τα ποτά, άλλος για το πρωϊνό στα ξενοδοχεία, άλλος για το δείπνο, άλλος για το Ιόνιο, άλλος για το Αιγαίο. Διαρρέεται  μάλιστα από κυβερνητικούς κύκλους ότι αυτά σύντομα μπορεί να αλλάξουν στα πλαίσια νέου (μάλιστα.... νέου) φορολογικού νομοσχεδίου και ότι κάποιες από αυτές τις αλλαγές-ελαφρύνσεις μπορεί να τις εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.


Αντί άλλου σχολίου το παλιό γνωστό ανέκδοτο:


Ο ΧΑΛΙΦΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ...

Σε ένα χαλιφάτο, φωνάζει ο Χαλίφης τον Βεζύρη επι των οικονομικών και του λέει :

- "Τράβα και αύξησε τους φόρους 5 χρυσά νομίσματα."
...
- "Μάλιστα, Χαλίφη", του λέει ο Βεζύρης, "αλλά να ξέρετε οτι δεν θα αρέσει αυτό καθόλου στους υπηκόους σας."

- "Θα γκρινιάξουνε, πιστεύεις;"

- "Μάλιστα, πολυχρονεμένε"

- "Τότε κάν'το, ξέρω εγώ."

Ένα μήνα μετά τον ξανακαλεí και τον ρωτάει τι έγινε με τους φόρους.

- "Χαμός, πολυχρονεμένε ! Ο κόσμος γκρινιάζει και βαρυγκομεί και λέει οτι πεινάει και δεν έχει να πληρώσει και óτι θα πρέπει να σκοτωθούν στην δουλειά για να τα βγάλουν πέρα !"

- "Α, έτσι; Υπέροχα ! Ε, τότε αύξησε άλλα 5 χρυσά νομίσματα τους φόρους."

- "Μάλιστα αφέντη."

Τον άλλο μήνα το ίδιο σκηνικό.

- "Τι έγινε με τους φόρους, Βεζύρη;"

- "Κλαίει και οδύρεται ο κόσμος, πολυχρονεμένε. Λένε ότι θα πεθάνουν της πείνας άμα πληρώσουν τους φόρους και βρίσκονται σε μαύρη απελπισία !"

- "Ε, άμα είναι έτσι, αύξησε τους φόρους άλλα 5 χρυσά νομίσματα !"

- "Μα, πολυχρονεμένε ..."

- "Ξέρω εγώ τι κάνω !"

Να μην τα πολυλογώ, κάθε μήνα ο κόσμος γκρίνιαζε και ο χαλίφης τον χαβά του με τις αυξήσεις των φόρων ... έναν μήνα όμως κάτι άλλαξε :

- "Τι έγινε με τους φόρους, Βεζύρη;"

- "Γελάει, ο κόσμος πολυχρονεμένε ! Μόλις τους ανακοίνωσα τους νέους φόρους, ο κόσμος άρχισε να γελάει, να γλεντάει και να τραγουδάει, ξέγνοιαστα. Δεν δουλεύουν πια, μόνο χαζογελάνε και τραγουδάνε ολημερίς !"

- "Σοβαρά; Τότε κόψε γρήγορα, 10 χρυσά νομίσματα απ' τους φόρους !!!"



Υ.Γ. Το σκίτσο είναι του Ανδρέα Πετρουλάκη.

3 σχόλια:

  1. Άντε τώρα να βγάλεις συμπέρασμα, για το θέμα ενδεχόμενου συμψηφισμού επιστροφής φόρου που δεν έχει καταβληθεί με τις έκτακτες εισφορές.
    Κατά τα Νέα OXI:
    "Οι έκτακτες εισφορές βεβαιώνονται ανεξάρτητα από τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος που προκύπτουν. Το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε γενικό συμψηφισμό και όποιος δικαιούται επιστροφή φόρου, ενώ παράλληλα καλείται να πληρώσει και έκτακτες εισφορές, μπορεί να διαπραγματευτεί τον συμψηφισμό μεμονωμένα στην Εφορία στην οποία υπάγεται".

    http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4654751

    Kατά την Eλευθεροτυπία NAI (και μάλιστα αυτόματα, χωρίς αιτήσεις και γραφεικρατία):
    "Ο επιστρεφόμενος φόρος δεν θα καταβληθεί στον φορολογούμενο, ο οποίος με το ίδιο σημείωμα θα ενημερωθεί ότι παρακρατείται για να συμψηφιστεί με τον κεφαλικό φόρο, την έκτακτη εισφορά τεκμηρίων (αυτοκίνητα άνω 1.929 κυβικών εκατοστών, σκάφη αναψυχής και πισίνες) και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
    Η παρακράτηση του επιστρεφόμενου φόρου εισοδήματος αφορά και τους φορολογουμένους που έχουν λάβει μέχρι σήμερα το εκκαθαριστικό σημείωμα, αλλά δεν έχουν εισπράξει το σχετικό ποσό, λόγω υποχρεωτικού ελέγχου που προκαλεί η επιστροφή φόρου άνω των 1.500 ευρώ.
    Στην περίπτωση συμψηφισμού, οι φορολογούμενοι θα τύχουν και της έκπτωσης 5% που παρέχεται για εφάπαξ εξόφληση των έκτακτων εισφορών".

    http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=307274

    Kατά την Καθημερινή ΜΑΛΛΟΝ NAI (ίσως αυτόματα, ίσως κατόπιν αίτησης):

    "Τη δυνατότητα συμψηφισμού της έκτακτης εισφοράς, που θα κληθούν να καταβάλουν το επόμενο διάστημα, με την επιστροφή φόρου που περιμένουν από την εφορία, θα έχουν οι φορολογούμενοι. Μάλιστα, το υπ. Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο ο συμψηφισμός να γίνεται αυτόματα, χωρίς δηλαδή την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον δικαιούχο".

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100059_06/09/2011_455102

    ...Αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θυμίζει (με αφορμή το τελευταίο σου σχόλιο, Στάμο, τους δύο γέρους στο Μάπετ Σόου, που από την απόλυτη κατάφαση περνούν σταδιακά στην απόλυτη άρνηση;
    Συνεχίζονται οι ερασιτεχνισμοί σε όλους τους τομείς από τα πιο σοβαρά (η υλοποίηση των συμφωνηθέντων του Ιουλίου), έως τα λιγότερο (αν λιγότερο θεωρείται ότι ο αναγγελθείς ΕΟΠΥΥ δεν έχει ακόμα κανένα σαφές περίγραμμα λειτουργίας, μια βδομάδα πριν την «έναρξη» λειτουργίας του), ή έως τα τραγικά (την διαπίστωση ότι δεν έχουμε να μοιράσουμε βιβλία στα σχολεία, μια βδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων). Νομίζω ότι το διαχρονικό πρόβλημα αυτού του τόπου είναι και παραμένει η παχυδερμικότητα των ιθυνόντων, που ότι και να συμβαίνει στα πλαίσια ευθύνης τους, δεν παραιτούνται, έστω από στοιχειώδη ευθιξία. Έχουν πλήρως γαλουχηθεί, ήδη από τις πολιτικές νεολαίες που ήταν μέλη, να αποποιούνται παντελώς των ευθυνών τους.
    Στο κύριο σκέλος της ανάρτησης, τοποθετούμαι ότι φυσικά με την έως τώρα λειψή εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου (που και να τα εφήρμοζαν κιόλας), με την αλόγιστη και χωρίς μεσοπρόθεσμο έστω σχέδιο, φορολογική καταιγίδα, με τις απολύσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας, με τον «μπαμπούλα» της δραχμής, που τον ανακαλούν κάθε φορά που θέλουν να μας «τρομάξουν» και να κάτσουμε ήσυχοι, με τις ημινόμιμες νομοθετήσεις μέσω προεδρικών διαταγμάτων εν μέσω θέρους και νυκτός κλπ, κλπ, κατάφεραν να γιγαντώσουν την ύφεση, να μην μπορούν να διαχειριστούν τα ελλείμματα (κυρίως λόγω αδυναμίας του φοροεισπρακτικού και φοροδοτικού μηχανισμού), να εξανδραποδίσουν την ελληνική κοινωνία από το δημιουργικό της κομμάτι (που τρέχει αλαφιασμένα στο εξωτερικό), να στεγνώσουν τις ελληνικές τράπεζες, όχι γιατί οι έλληνες βγάζουν τα χρήματα τους έξω (εξάλλου είναι απόλυτα νόμιμο κάτι τέτοιο, αρκεί να φορολογείσαι για τους τόκους, τους οποίους και θα δηλώνεις), αλλά γιατί οι έλληνες ζούνε πια από τα όποια έτοιμα είχαν με κόπο αποταμιεύσει και να καταστήσουν τον όρο: «Ελληνική Ανάπτυξη» το πιο σύντομο διεθνώς ανέκδοτο (κάποτε ήταν το «αλβανός τουρίστας», αλλά ξεπεράστηκε εδώ και χρόνια)!!! Γιατί πολύ απλά, χωρίς επενδύσεις και κατανάλωση, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ελπίδα Ανάπτυξης.
    Ξέρω ότι πολλοί θα διαφωνήσουν, χωρίς όμως επανεκίνηση της οικονομίας μέσα από πτώχευση, αναστολή των δανειακών μας υποχρεώσεων για όσα χρόνια χρειαστεί, επικέντρωση στα έσοδα/έξοδα και μηδενισμό των ελλειμμάτων (τα οποία με την αδυναμία δανειακής χρηματοδότησης δεν θα μπορούν εξάλλου να καλύπτονται) και την εφαρμογή μιας αυστηρά εθνικής οικονομικής πολιτικής, δεν θα τα καταφέρουμε. Παράδειγμα: θα «νοικιάσουμε» (στην ουσία θα εκχωρήσουμε) 200.000 στρέμματα δημόσιας γης, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών. Η παραγωγή ρεύματος και η διάθεση του θα είναι αποκλειστικά δικαίωμα των Γερμανών. Να, ένα παράδειγμα βιομηχανικής παραγωγής, που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε αποκλειστικά. Δεύτερο παράδειγμα: Αδυνατούμε να εκμεταλλευτούμε την ΑΟΖ μας (ούτε καν την οριοθετήσαμε), διότι η Τουρκία βρυχάται. Ας δώσουμε τα μισά δικαιώματα εκμετάλλευσης σε οποιαδήποτε αμερικανική, ρωσική ή κινέζικη εταιρεία, με απαράβατο όρο (που έτσι κι αλλιώς θα το πράξουν και χωρίς να το ζητήσουμε), την προστασία της επένδυσης με κάθε τρόπο (δηλαδή ακόμα και στρατιωτική). Ήδη 2 ρώσικα πολεμικά σεργιανίζουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, με αφορμή τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, αν και απ’ ότι ξέρω, δεν έχουν άμεση εμπλοκή στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ! Και άλλα πολλά.
    Προσωπικά είμαι αισιόδοξος, ότι ο ελληνικός Λαός θα επιδείξει μεγάλη αυτοθυσία, αν ξέρει ότι ο κόπος του, οι περικοπές και οι φόροι χρηματοδοτούν το Κράτος του και όχι τους χιλιοπληρωμένους τόκους, τοκογλυφικών δανείων. Ξέρετε ότι το 2015 έχουμε να πληρώσουμε 31 δις. € σε τόκους και 49 δις. € σε χρεολύσια; Με ένα Κράτος που δεν εισπράττει πάνω από 55 δις €;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ως απάντηση λοιπόν στο «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» προέκυψε και νέος φόρος-τέλος στην ακίνητη περιουσία (αυτός νομίζω θα ονομασθεί φόρος εθνικής σωτηρίας), που θα συλλεγεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, πιθανότατα γιατί οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί δεν θεωρούνται ικανοί να εισπράξουν το συγκεκριμένο τέλος και γιατί επίσης αν δεν τον πληρώσεις θα σου κόβεται η ηλεκτροδότηση. Πρόκειται για νέα «έκτακτη» εισφορά (για τα επόμενα δύο χρόνια) με κλιμακούμενη (ορθή νομίζω επιλογή), από 0,5 έως 10 ευρώ ανά τ.μ. επιβάρυνση. Ορισμένες κατ’αρχήν πρακτικές απορίες:
    -Πως θα διασφαλισθεί η πληρωμή του τέλους από τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές;
    -Έχει ληφθεί υπ’όψιν ότι υπάρχουν και εναλλακτικοί πάροχοι (πλην ΔΕΗ) ηλεκτρικού ρεύματος;
    -Υπάρχει κάποιο πέρας στην φοροεπιδρομή αυτή;

    Υ.Γ. Εκτιμώ ότι η επόμενη έκτακτη εισφορά που θα αποφασισθεί θα εισπράττεται με τους λογαριασμούς του νερού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή